söndag 31 juli 2011

Ch.Pontet-Canet 2004

5e Cru Classé 1855. Claretreduceringen 2011 del 5 och nu börjar det verkligen att röra på sig i sydvästra Frankrike. Den olika cruindelningen på Medocslotten från 1855 stämmer säkert ganska bra överlag men just detta slott måste vara ett stort undantag! Har inte druckit viner från producenten tidigare men känner, helt subjektivt....vad annars, att den absolut inte är sämre än bygrannen som jag drack här.

Mörk, svartmustig färg tumlar runt i glaset och har inte doftat på många viner med en så renodlad svartvinbärsdoft som här. Lite körsbärskross och en bit god choklad finner sig in i doftcentra. En bra början! Smaken är ett pottpuri av Jokksvartvinbär, chokladpralin (de goda....), körsbär, viol och lite jordighet. Tanninerna markerar att det inte får bli fler flaskor öppnade på ett tag men här finns det sannerligen potential. Kvalitetsmässigt i klass med Cos 2004 om inte bättre!

Så här skall det alltid vara: Vad roligt det är att få dricka så här goda viner!!!!!!!!!!!


92-93p
Chateau Pontet-Canet 2004

tisdag 26 juli 2011

Cirrus Syrah 2005

Har varit på besök i Sydafrika vid två tillfällen, -05 & -07, och kunde inte undgå att besöka denna fantastiskt vackert belägna vingård (Ernie Els Wines) högt över Stellenbosch. Tyvärr tycker jag att man håller på att "prisa" ut sig då vinerna har skenat iväg till fantasipriser om man relaterar till den upplevda kvaliten.

"Ernie Els Wines föddes 1999 som en idé, när de båda kompisarna Ernie Els, golfproffs, och Jean Engelbrecht, ägare av Rust en Vrede, diskuterade hur man skulle kunna göra moderna kvalitetsviner för en yngre publik. Idéerna utvecklades vidare inom ramen för Rust en Vredes verksamhet, men 2004 renodlads verksamheten i Rust en Vrede och Ernie Els Vineyards skapades med Els och Engelbecht som ägare och med innehav av de vingårdar på Helderbergs sluttningar, som under ett par år gett druvor till Els viner. Ernie Els Wines kom att omfatta fyra vinserier. Flaggskeppet är den klassiska bordeauxblandningen Ernie Els, gjord på 60% cabernet sauvignon, 25% merlot och 5% vardera av cabernet franc, malbec och petit verdot. Engelbrecht Els är en ”sydafrikablandning”, som de båda vännerna komponerat med 60% cabernet sauvignon, 20% shiraz och 5% vardera av merlot, cabernet franc, malbec och petit verdot. På Ernie Els Wines repertoar finns också Cirrus, vinet som görs i samarbete med Napa Valley-företaget Silver Oak, en ”côte rôtie-blandning” på 97% syrah och 3% viognier. Även Guardian Peak-vinerna produceras av Ernie Els Wines. Det är en serie modernt fruktiga viner, som man själv beskriver som en syntes av Nya världens fruktighet och Gamla världens komplexitet. Vinerna finns som endruvsviner eller blends: SMG (shiraz, mourvèdre, grenache) eller Frontier (cabernet sauvignon, shiraz och merlot)." (http://www.vingruppen.se/Producenter2/Producent/Produkt/?Product=4948)

Ett ljust blålila sken lyser upp glaset. Ganska lätt för att vara sydafrikan och överlag vill jag påstå att mycket av intrycken stämmer överens med tidigare druckna Boukenhoutskloof men i en sämre och mer intetsägande och tråkigare stil. En ganska kort eftersmak lovar inte några sensationer framledes i källaren. Gott men inte någonting som kommer att etsa sig fast i vinminnet!

87p
Cirrus Syrah 2005


onsdag 20 juli 2011

Boekenhoutskloof Syrah 2006

En PR-konsults mardröm eller hur skall man kunna referera till ett vin vars namn man måste Googla på för att stava och uttala rätt? Har alltid ansett att denna vingård håller den absolut högsta klassen av de sydafrikanska vinproducenterna och man producerar en lite "Rhonsk" återhållsam stil på sina shirazer vilket sticker ut från de de vanliga broilermuskelshirazer/syraher från den nya världen. Kanske därför man valt att kalla denna Syrah? Vingården är belägen längst in i den vackra Franschhoekdalen och namnet härrör från ett bokträd i Kapstadsregionen vilket var uppskattat som byggmaterial till möbler under 1800-talet, därav de många stolarna på vinflaskans etikett.

En medelmörk blålilaton rullar runt i glaset och dofterna lovar peppar och parfym men en ganska återhållsam fruktblandning. Smaken genomsyras av kaffe, choklad, körsbär, mocca och blåbär. En mycket balanserad flaska som tar tillvara det bästa från regionen med klara inslag av gamla vinvärldens sätt att producera viner. Skitgott helt enkelt! Bästa sydafrikanen.......?

93p

Boekenhoutskloof Syrah 2006

fredag 1 juli 2011

Bodegas Aalto PS 2006

"Vinbegär"- ett resultat av alltför höga ambitioner som inte är kompatibelt med börsen!?

Ibland drabbas man av ett begär som gäller en speciell flaska av någon speciell årgång eller producent. Den är antagligen för dyr eller för svåråtkomlig men man vill till varje pris i alla fall testa och kosta vad det kosta vill för man kan alltid finna en orsak till att den är värd priset! Så har fallet varit med Bodegas Aalto PS för mig och hur skall man uppbringa denna? Testade producentens andra vin under maj månad vilket gav mersmak och vill av någon outgrundlig anledning upp i kvalité......någon som känner igen sig? Vid semesterresan i maj och besöket hos SA Cisterna i Alcudia bärgades denna flaska för EUR 54:-.

"Detta vinprojekt fick se dagsljuset så sent som 1999 och det är Maiano Garcia förre chef vinmakare på Vega Sicilia med 30 års erfarenhen av att göra viner i världsklass. På sin högra sida så finner ni oxå förra chefen för hela Consejo Regulador i Denominacion de Origen Ribera del Duero (92-98) Javier Zaccagnini . 32 hektar börjades det med och är nu uppe i 43 hektar, det är givetvis Tinta Fino som odlas (klon av Temperanillo) På vissa platser på är rankorna uppe mot 100 år gamla. Sen är det är inte alla år som det görs Aalto PS pga av att druvorna inte håller den extremt höga kvalitet som Mariano och Javier ställer för kvalitet. 2002 och 2007 gjordes inte Aalto PS. Håll nu i hatten! 32 månader får vinet vila i faten och detta märks på vinets otroliga kryddighet men med fräck elegans!
Drick nu men gör inget om du lägger undan en flaska i 5 år."
(http://gastrovin.blogspot.com/2010/07/bodega-aalto-ps-ribera-del-duero.html)

Färgen är brunröd med en tät och ogenomtränglig färg. Doften genomsyras av dopade körsbär, hallon, jordgubbar, vaniljpinne och tobak. Ahhhhhh! KANON! En väldoserad ekplanka är spikad i glaskanten och man måste bara uppleva doften, kraften och smällen i munnen då denna drabbar smaklökarna. Ganska vassa tanniner men inget som stör mig idag. Detta är ett sjuhelvetes vin! Lite för mycket kapad ek initialt men denna mildras med luften i karaffen, mängden utsökt dryck i skallen och magen. Ett kanonvin!

För er alla som tycker att Systembolaget är ett bra inköpsställe kan jag rekommendera inköp via http://www.divine.se/ och då får ni böta 895:- per flaska!!!!!!!!!!!!!
Om ni kan läsa och skriva och inte har något emot att beställa 18 flaskor Superspanjorer på internet kan jag rekommendera http://www.decantalo.com/ som tar EUR 58:40 per flaska men då tillkommer ca 40 SEK per flaska i frakt och skatt. Det innebär att vårt eminenta och haussade Systembolag med dess anhang till importörer och distributörer bara debiterar ca 50% extra i pris för att Ni vid beställning här i 9 fall av 10 skall få veta att:

1. -vinet är slut
2. -det finns inte på depån
3. -inte få veta någonting-bara vänta hemma utan besked om vad som hänt med beställning

En manual för alla osäkra köpsugna internetpionjärer hur man går tillväga:
1. Ta fram kreditkort (förslagsvis med täckning).
2. Beställ önskade viner på site någonstans inom EU.
3. Hämta SKV5386 på http://www.skatteverket.se/ och betala in 291:33 för 18 flaskor på ert skattekonto. (om ni inte vill spela roulette med paketet och riskera omhändertagande via Tullverket)
4. Automatiskt få hemskickad en deklaration från Skatteverket som man i stort sett bara skriver under och skickar tillbaka.
5. Vänta på leverans till dörren-inget köande på fredag eftermiddag!!

Upphör med att handla 2 flaskor varje vecka på Systembolaget och ladda upp med kvalite till reapris för 2 månader framöver via internet och sluta göda "Bolagsmaffian" för f-n!



95p
Bodegas Aalto PS 2006